SISTEM DE GRADAȚIE


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Tudor Hurbean

Imagini și topo
Descriere

Născut la 10 mai 1933 în comuna Draşov, judeţul Sibiu, azi Alba, a venit în Bucureşti în 1945. Mai tîrziu s-a angajat lucrător la Atelierele “Griviţa Roşie". A mers întîia oară pe munte într-o excursie colectivă organizată de asociaţia Locomotiva, prin 1950, pe Valea Gălbenelelor (Bucegi), sub conducerea vechiului alpinist Virgil Georgescu. Tînărul de 17 ani s-a entuziasmat şi a continuat să meargă de fiecare dată cînd se organiza vreo excursie. Aşa a parcurs văile din masivul Bucegi. În toamna anului 1951 a început căţărătura, primul traseu urcat fiind Creasta Coştila-Gălbenele, în compania lui Walter Kargel. În vara anului 1952 a participat, ca elev, la şcoala de alpinism de la Peştera Ialomiţei, seria a doua, avînd ca instructor pe Mircea Crăciunescu, iar în aprilie 1953 a urmat cursurile scolii de alpinism de iarnă la lacul Bîlea din Munţii Făgăraşului, avîndu-l ca instructor pe Aurel Irimia. În 1953, făcîndu-şi serviciul militar, s-a legitimat la secţia de alpinism a clubului sportiv Dinamo Braşov, unde a activat pînă în 1961. Aici, pe lîngă o rodnică activitate, a fost antrenor în anii 1955-1956, fiind, în acelasi timp, remarcat ca un element de valoare, un căţărător de înaltă clasă. Din 1961 pînă în 1965 s-a legitimat la clubul Voinţa, iar din 1965 la clubul Steaua, respectiv A.S.A. Braşov, pînă în 1968, cînd a părăsit sistemul competiţional. Tudor Hurbean a participat la primul campionat de căţărătură din 1953, cu asociaţia Locomotiva, echipa clasîndu-se pe locul 5. Succesele şi performanţele cele mai frumoase le-a realizat în cadrul clubului Dinamo Braşov. A cîştigat campionatul de căţărătură din 1954, „fiind cel mai bun cap de coardă". La campionatul republican individual din 1955, de pe Rarău, pe primul loc a ieşit Tudor Hurbean. A participat în iarna 1955 la parcurgerea crestei masivului Făgăraşului, de la Porceşti la Plaiul Foii, cu echipa Dinamo (Tudor Hurbean, Nicolae Jitaru, Dumitru Enoiu). În anul 1954 a făcut parte din lotul reprezentativ al României în întîlnirea amicală cu alpiniştii cehoslovaci, iar în 1955 a mers în R. S. Cehoslovacia şi în 1959 în Bulgaria.

Tudor Hurbean a înscris în „inventarul" traseelor alpine din România cîteva, urcate în premieră, dintr-un singur efort, fie în cap de coardă, fie cap schimbat. Pentru frumoasele realizări aduse alpinismului românesc, comportării sportive, corectitudinii şi calităţilor excepţionale, a fost declarat, în 1964, maestru al sportului la alpinism. Tudor Hurbean a activat şi ca instructor, arbitru sau monitor la şcolile de alpinism.

* * *

La etapa finală a campionatului republican de căţărătură competiţională desfăşurat între 28-30 iulie 1967 în Cheile Bicazului, în clasamentul general, echipa A.S.A. Braşov II (Tudor Hurbean şi Pompiliu Pascu) a ocupat locul 6.

Premiere/Trasee deschise

TraseuGradTip traseuLocație

Traseul Dinamo (Fisura din Santinela Blidului Uriaşilor)

5ATraseu clasicBucegi, Coştila, Peretele Brânei

Fisura Mare

5B, 6a+ (5c, A1)Traseu clasicBucegi, Coştila, Peretele Coştilei, Partea Superioară

Muchia din Găvanul Mare

5ATraseu clasicBucegi, Coştila, Peretele Brânei

Creasta Tămăşelului

4ATraseu clasicPiatra Craiului, Deubelweg (La Lanțuri) - Poiana Închisă, Valea Tămăşelului

Traseul Frontal (Pintenul din Valea Muierii )

4BTraseu clasicPiatra Craiului, Cheile Dâmbovicioarei şi Cheile Brusturetului, Pintenul Muierii

Hornul Vânat din Lunca Bomboşoaiei

4BTraseu clasicPiatra Craiului, Cheile Dâmbovicioarei şi Cheile Brusturetului, Lunca Bomboşoaiei

Santinela de la Gâtul Iadului

6A, (A2/A3)Traseu clasicHăşmaş, Cheile Bicazului, Peretele Bardosului

Traversarea Peretelui Turnuleţului

6ATraseu clasicHăşmaş, Cheile Bicazului, Peretele Turnuleţului

Traseul Victor Măciucă

5ATraseu clasicPiatra Mare, Zona Cabanei Piatra Mare, Piatra Scrisă

Fisura din Faţa Înaltă

4BTraseu clasicBucegi, Caraiman, Fața Înaltă din Creasta Picăturii

Fisura Artei

6B, 6b+ (5c+, A1)Traseu clasicHăşmaş, Cheile Bicazului, Peretele Nordic

Premiere de iarnă

TraseuGradTip traseuLocație

Creasta Arpăşelului (parcurgere E-V)

3A, (3c/3c+)Traseu clasicFăgăraşului, Arpăşel, Arpăşel
Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.